Rotarymøte 1. juni 2015

 

Den første dag i juni, i kaldt, vindfullt forsommervær, var det Fritzøehus som var arenaen for samlingen. Det var 22 personer tilstede, hvorav 4 ektefeller. Det var den prektige hagen som var arenaen for besøket, og vi hadde sandefjordingen Tor Bjørvik som guide. Han kunne sin lekse, og fortalte levende om dette slottet, som har vært, og vel fremdeles er, Norges flotteste privatbolig. Det ble bygget i 1864, og har vært bra vedlikeholdt, hvilket det også er i dag. Det har ca 90 rom.

Nåværende eier, Mille-Marie Treschow har gjort en god jobb.

Nå er grunnlaget ikke lenger skogen i samme grad som tidligere, og heller ikke bedriftene som ligger langs Farriselva, slik det en gang var. Virksomheten er plassert annensteds.Treschow er landets største private eiendom, med 620.000 mål , pluss en del fjellvidder, særlig i Telemark. Treschows areal er 5 ganger Sandefjord kommune!

Tdligere jobbet 600 personer i Treschows skoger. Nå er det bare 15, takket være lavere aktivitet, og stor effektiv maskinpark.

 Gruppa var bare i hagen, som er stor, velholdt, og full av flotte gamle trær, kunstig innsjø, fontener, statuer osv.. Meget velholdt, og enda mer imponerende når en fikk høre at det bare er 2 personer som steller den store hagen, - et ektepar som bor i den ene portnerboligen.

Guiden Tor Bjørvik har også skrevet om Fritzøehus, og mye lokalhistorie. En dyktig og sprek 72-åring.

Det ble en kald, men meget interessant, tur til dette prektige slott og dets hage!

 Referent: Roar Bredal