Referat møte 4. mai 2015

 

Jan Poppe-Jensen holdt et engasjert 3-minutt under tittelen «9. april – aldri mer!».

 

Jan beskrev tiden før 2. verdenskrig med nedskjæringer på forsvarsbudsjettene som fikk fatale følger da tyskerne angrep oss 9. april 1940 – og vi sa «9. april aldri mer». Etter krigen hadde vi en tid med kald krig og gode bevilgninger til forsvaret. Men etter Sovjetsamveldets sammenbrudd ble budsjettene igjen redusert slik at i dag har vi ikke midler til å bemanne alle fartøyer, fly og landstyrker eller gjennomføre øvelser. Gjør vi samme feilen igjen?

 

Grant Larsen direktør for bl. a. Volmax AS, som importerer Volvo busser og lastebilder over det meste  av Østlandet, holdet et spennende foredrag om sin store «hobby»: seiling med båter i verdensklasse. Grant beskrev med entusiasme og et opplegg spekket med spennende bilder og små filmsnutter hvordan teamet hans driver frem seilsport på et internasjonalt høyt plan.

¨

Grant leder et stort team av unge og dyktige seilere, tidligere OL seilere og andre med meget stor interesse for å bli dyktigere og dyktigere. I noe som kalles Wolfpack Racing team disponerer de en 52 fot seilbåt. Båten er meget rask og en tur fra Skagen til Sandefjord ble unnagjort på under 4 timer – på kryss. Hadde vinden vært litt annerledes og kursen kunne vært satt rett mot Sandefjord, kunne mannskapet hatt kaffepause etter 3 1/4 time. Det er ofte farten er opp mot 40 knop!

 

Seilerne er svært ivrige og jobber etter mottoene å være resultatorientert, inkluderende, og så skal seiling vær gøy! Noen av teamet blir brukt av Norges Seilforbund som veiledere. Et kjent svensk mannskap mønstret på da de hørte om kunnskapene og stemningen ombord.

 

Seiling er takket være Facebook blitt en stor idrett og det er blitt lettere å skaffe sponsorer. Budsjetter er halvert til 50 mill  da Volvo sørger for at båtene her helt like i skrog (40 fot lange), seil og utstyr. Båten er videreutviklet slik at seilmanøvrer tar bare noen sekunder

 

Målet er å kunne delta i Volvo Ocean Race. Med de raske båtene som brukes nå, er løypa like godt lagt en sving fra Cape Town opp til Fjerne Østen og Kina før Australia. Det er et stykke til økonomien er på plass, men Grant & Co har begynt lobbyarbeidet. Mannskapet har de allerede! Det trengs bare 8 veltrente karer ombord til å konkurrere mot en jentebåt – og de andre. Lykke til!