Referat fra SØRK-møte mandag 20.04.15

 

Etter sedvanlig åpning med info, muntre historier og et skråblikk mot de såkalte lavpris- flyturene, kunne president Thor Asbjørn ønske kveldens foredragsholder Fredrik Hager- Thoresen velkommen. Han er for øvrig barnebarn til Jan Nissen- Sollie, og siden Jans datter (Fredriks mor) også var til stede, var det altså tre generasjoner på «ett brett».

 

Fredrik Hager- Thoresen er nyhetsutvikler i Aftenposten. Han har vært delaktig i artikkelserien om ulovlig mobilovervåking i Oslo som ble publisert i desember 2014, der blant annet funn av falske basestasjoner i Oslo ble avdekket. For dette arbeidet har han også mottatt SKUP-diplom (Stiftelsen for en Kritisk og Uavhengig Presse). Det var nettopp mobilovervåking og falske basestasjoner som var kveldens tema.

 

Det hele startet med et tilsvarende journalistisk arbeid som ble utført i Washinton Post. Journalistene i Aftenposten ville undersøke om noe tilsvarende eksisterte i Norge. Utstyrt med en såkalt kryptofon, en ombygd mobil smarttelefon som fanger opp og identifiserer signaler fra falske basestasjoner, såkalte IMSI- catchere begynte søket i hovedstaden. Disse IMSI-catcherne kan være fastmonterte eller mobile. Journalistteamet fra Aftenposten avdekket unormale signaler særskilt rundt området ved Stortinget og statsministerboligen, ved en del ambassader, ved «Barcodebygningene» ved Bjørvika og ved Aker brygge. «Gravejournalistene» fikk to uavhengige sikkerhetsselskaper til å kvalitetssikre funnene og foreta sine egne målinger. Funnene var i overensstemmelse med hverandre.

Aftenpostens journalister henvendte seg deretter blant annet til PST, politiet og NSM (Nasjonal sikkerhetsmyndighet) for å varsle om funnene før publisering. Ingen av de forespurte etatene ville ta tak i det som Aftenposten mente å ha avdekket. Etter at saken var publisert i Aftenposten, forsvant signalene fra de hemmelige basestasjonene.

 

Som vanlig hadde forsamlingen kloke spørsmål å komme med, blant annet om det finnes noen formening om hvem som står bak dette. Etikken og vær- varsomplakaten ble drøftet intern før publisering. Aftenposten vil i nærmeste framtid komme med en oppfølger på denne artikkelserien. Det er rimelig å tro at Norge er mer rustet enn tidligere overfor overvåking fra stater eller virksomheter/ organisasjoner som ikke vil oss vel. Truslene mot landet vårt er dessverre til stede, slik at myndighetene må ha fokus på årvåkenhet og etablere beskyttelse og ha planverk for håndtering av dette.

 

Dette var både et skremmende og interessant foredrag. Og journalistene er en viktig vaktbikkje for å skjerpe beredskapen og holdningene våre.

 

Mvh

 

Berit Reppesgård