Referat fra SØRK-møte mandag 13.04.15

 

Til kveldens møte hadde vi besøk av Inger Hilde Røed fra naboklubben, Jørgen’s datter Solveig, i tillegg til reflektant Jan Tore Bjønnes og vår student Marguerite. Presidenten ønsket disse og medlemmene hjertelig velkommen, fortalte et par muntre historier og kunne også meddele at fra nå av vil vi få sms-påminnelse om klubbens møter. Dette ble godt mottatt.

 

Vår egen Jørgen Karlsen var kveldens foredragsholder. Temaet hans var; «En maler og en helgen». Gjennom 28 malerier, eller rettere sagt fresker (maleri på murt vegg, påføres mens mørtelen er fuktig) fikk vi Frans av Assisi’s livshistorie. Kunstnerens navn er Giotto di Bondone (1267- 1337), og rent kunsthistorisk representerer han et skille i maleriets historie, nemlig ved å ta i bruk perspektiv, handling og bevegelse og etter hvert også landskap i bildene sine. I tillegg blir det med ham vanlig å få kunstnerens navn på bildene. På hand gravstein står det: «Jeg er den som brakte liv til det døde maleri».

 

De fleste har hørt om Frans av Assisi, grunnleggeren av Fransiskanerordenen, eller «småbrødrene» som de også ble kalt. Gjennom bildene gav Jørgen oss et meget interessant innblikk i denne munkens liv. Frans var sønn av en forretningsmann, tøyhandler, som helst så at Frans ble ridder. Gjennom drøm, syn og Guds stemme, som var vanlige fenomener i middelalderen, tok livet hans en annen vending. Han frasa seg forretningsarven, ble hegnet om av kirken, fikk godkjent ordenen (dog ikke ordensreglene i første omgang) av pave Innocens III, og ble en meget populær og respektert forkynner og munk. Jørgen beskrev ham som datidens Frelsesarmé, siden hadde gjerne sang sanger folk likte å høre, var opptatt av de fattige og vanskeligstilte, forfektet et svært nøkternt levesett og hadde stor ærefrykt for naturen. Noe av dette er tydelige i «Solsangen» (http://no.wikipedia.org/wiki/Solsangen). Frans av Assisis bønn, er faktisk ikke skrevet av ham, den ble til rundt år 1900, men den er skrevet i hans ånd. Nåværende pave har tatt navnet Frans, nettopp etter Frans av Assisi og hans lære om nøysomhet. Som kjent er Vatikanet og den katolske kirke kjent for både pengebruk og overdådighet, noe den nye paven ønsker en endring på. Frans av Assisi døde i 1226 og hans siste ord var: «Elsk fattigdommen».

Tusen takk til Jørgen for et meget interessant og lærerikt foredrag.