Referat fra SØRK- møtet 06.10.14:


 

Presidenten ønsket gjest Eddie fra vår naboklubb, og kveldens foredragsholder Lasse Berggren, også han Rotarianer fra vår naboklubb, hjertelig velkommen. I kjent stil fortsatte han med en munter historie fra Rotary’s humorbok, denne gang en jakthistorie. Aktuelt, siden jakta pågår i disse dager. Men kombinasjonen jakt og hund med løpetid er ingen suksess. Videre refererte Thor Asbjørn rotarystoff, blant annet at fristen for å søke midler fra Simplified district grants er 20.oktober. Har noen gode ideer, kan disse sendes ham. Vedprosjektet er så å si i havn, med et overskudd på omtrentlig 21000 kroner. Bladet Rotary Norden blir antakelig etter hvert kun å finne på nett.

 

Brian hadde dagens 3 minutt og brukte den tilmålte tiden til å informere om at det søkes etter ny politimester i fylket, og at det ikke stilles krav til politiutdanning. Dermed mente han at flere i forsamlingen kan være aktuelle søkere til stillingen.

 

Kveldens foredragsholder var assisterende Fylkesmann Bernt Lasse Berggren (kalles bare Lasse Berggren) som hadde fått i oppdrag å redegjøre for aktuelle saker i fylkesmannsembetet. Han valgte først å gi en generell innføring i Fylkesmannens oppgaver, og deretter orientere oss om gjennomføringen av kommunereformen.

Til det første:

Fylkesmannens er statens fremste representant for Storting og regjering i fylket, og skal være bindeleddet mellom sentrale og lokale myndigheter. I linje sorterer Fylkesmennene under Kommunal og Moderniseringsdepartementet med Jan Tore sanner som statsråd. Men fylkesmannsembetet i Vestfold skal forholde seg til hele 12 ulike departement. Det er ca 120 ansatte hos Fylkesmannen i Statens Park i Tønsberg. Hovedoppgavene til Fylkesmannen dreier seg om forvaltningsoppgaver, tilsyn og kontrollvirksomhet, utøve rettssikkerhetsmyndighet og være klageinstans, ha samordningsansvar og bidra med initiativ og informasjon til kommunene. For de som ønsker mer informasjon, se www.fylkesmannen.no/vestfold

 

Kommunereformen:

I følge Berggren er gjennomføringen av denne reformen det viktigste oppdraget for Fylkesmennene gitt av vår nye regjering. Man tenker seg at denne reformen skal ha et 50 års perspektiv i gyldighetstid. Viktige mål for reformen er at innbyggerne sikres gode og likeverdige tjenester, uansett hvor de bor i landet, og at samfunnsutviklingen blir helhetlig og samordnet. Videre er det et fokus at økonomien i kommunene blir bærekraftig og at man gjennom reformen finner gode lokaldemokratiske løsninger. Berggren orienterte forsamlingen godt om den pågående prosessen i Vestfold, hvilke utfordringer og muligheter som ligger i dette arbeidet. Han viste oss også et vestfoldkart med ulike løsninger for sammenslåinger. Mange av kommunene i fylket vårt er svært godt i gang med samtaler og utmeisling av løsninger for sammenslåing. Sandefjord- Andebu- Stokke (SAS- kommunene) er et eksempel på dette. Tidsperspektivet på reformens beslutning er 2017, med iverksetting av nye kommuner 1/1 2018. Assisterende Fylkesmann Berggren anslo at reformen vil være endelig avsluttet innen 2020.

Aktuelt og spennende tema som jo helt klart vil angå oss. Som vanlig var det en rekke spørsmål fra forsamlingen, som ble godt besvart.

 

Berit Reppesgård