Referat fra SØRK- møtet 15.09.14:


 

Presidenten ønsket velkommen med Rotarystoff og en god historie.

Vedprosjektet: Det går unna. Vi har passert 270 sekker og har ca 100 sekker igjen. Utkjøringen har allerede startet. Godt oppslag i avisen har gitt økt salg.

 

Jazzkonserten: Billettene selges før jul. Det er flotte julegaver. Pris: kr. 250,- pr. stk.

 

Litauenturen: Det er 7 stk fra SØRK som drar.

 

Programendring på mandag 29. 09: Vi får besøk av Sandefjord næringsforening.

 

Det var ikke 3-minutt 15.09.14.
 
 

Årsmøtet ble holdt. Se eget referat fra sekretær Martha Kruge.

Etter endt årsmøte fikk vi storfint besøk. Jørgen Karlsen tok på seg en eldre prestekappe og pipekrage, og vi ble nå presentert for sognepresten i Sandeherred i 1814, Andreas F. Skrøder.

Sognepresten fortalte og reflekterte om livet på den tiden. Skrøder selv var halv tysk og halvt dansk. Han hadde vært sogneprest i Hedrum i 12 år. Han ble sogneprest i Sandeherred i 1799, og hadde nå vært 15 år her. Skrøder var en aktiv og engasjert person. Han ville gjerne bli husket for innsatsen på særlig 3 områder:

-kornmagasinet som han hadde tatt initiativ til og fått satt opp.

- skolesaken. Han ble kalt skolepresten og var en pådriver for å få flere lærere i Sandeherred. Han underviste selv unge bondesønner og antallet lærere økte kraftig. Han ønsket, blant annet, å erstatte omgangsskolen med et eget skolehus. Han minnet om at regning også var et viktig fag og hadde klare prioriteringer innen faget.

- Oppbyggelse (opplæring) på gårdene. Han reiste selv rundt på gårdene på søndager.
Skrøder hadde klare meninger om hendelsene på Eidsvoll og ikke mist stemmeretten. Han fortalte også at han var alene om de mange og krevende oppgavene som sogneprest. Han vurderte nå å ansette en kapellan. Prestegården var klar for modernisering. Vedlikeholdet av gården var heller dårlig. Før Skrøder avsluttet presentasjonen, for å dra hjem til sin Margrete, kom han med en oppfordring til oss alle: Spis poteter! Dyrk poteter!

 

Tusen takk til Jørgen for en inspirerende og morsom framføring. Han har skuespillertalent!


referent Eva Lill