Referat fra SØRK- møtet 11.08.14:

 

Presidenten ønsket alle medlemmer samt ledsagerne til henholdsvis Iacob, Martha og Thor Asbjørn hjertelig velkommen. Han innledet med nok en munter historie om geniet og oppfinneren Einstein, som visste å utnytte sine oppfinnelser til husholdets beste, inngangsporten omdreining sørget for 20 liter vann til huset hver gang en gjest trådde inn porten. Ellers er det lite nytt Rotarystoff å melde, ferien er nok årsak til dette.

 

Derimot er det mye godt stoff i vår egen klubb, og denne gang var det vår egen Petter Granli som skulle fortelle oss om «Elefantutfordringer 2014». Petter og hans Joyce er aktive elefantforkjempere og forskere, og organisasjonen deres ElephantVoices får mye oppmerksomhet rundt omkring i verden. Neste år kommer en ny dokumentar der et amerikansk TV-team fra PBS og National Geographic viser deres arbeid i Gorongosa National Park i Mozambique.

 

Petter startet imidlertid på et annet kontinent, Sør Amerika, nærmere bestemt Brasil. Etter noen flotte bilder og stemningsskildringer fra Fotball-VM, bar det rett ut i jungelen, der vi ble presentert for en brasilianer som ønsket å bruke en stor skogstomt på kanten av Amazonas til noe annet enn soyaproduksjon. Gjennom ElephantVoices i Brasil ligger det til rette for at det nå opprettes et såkalt elephant sanctuary på tomta, der man kan ta imot elefanter som idag lever under svært dårlige kår i sirkus eller dyrehager. Mannen med eiendommen viste seg til alt overmål å være Rotarianer. Dermed ble Petter invitert til lokalt Rotary-møte, der han fortalte om oss og Sandefjord. Flott kulturutveksling - SØRK-flagg er ettersendt til Guaranta Rotary Club i Mato Grosso!

 

Videre tok Petter oss med gjennom bilder og små videosnutter til Afrika, under overskriften «En urolig hverdag». I Mocambique er det for tiden så store politiske utfordringer, at Petter og kona ikke drar tilbake dit i år. Men arbeidet er godt i gang, og forhåpentligvis klarer de lokale og jobbe videre med det arbeidet som er startet. Dette går i korthet ut på å være med på å restaurere en nasjonalpark, slik at elefantene, og andre dyr, kan få gode levevilkår. En del av utfordringen er å få elefantene der til å venne seg til mennesker og biler uten å opptre aggressivt. Denne aggressiviteten er et resultat av nedslaktingen av elefanter under borgerkrigen fra 1977 til '92, og senere krypskyting. Å få elefantene til å akseptere at menneskene som er der nå er fredelige er viktig for at turister skal komme på besøk. Dette er ikke bare Mozambique, men de fleste land i Afrika, avhengig av.

 

Vi fikk også se bilder fra Maasai Mara i Kenya, der oppgaven med å sikre at elefantene blir tatt vare på er de samme. Befolkningsøkningen i området truer bevegelsesfriheten for elefantene, som er avhengig av å kunne bevege seg over store områder. Denne vandringen er i tillegg viktig for økosystemene de lever i, fordi elefantenes ufullstendige fordøyelses-system gjør at planter og frø blir spredd over store avstander. En elefant kan løpe opptil 35 km/t, ungene klarer seg ikke alene før de er 3-4 år og hukommelsen deres er solid. I tillegg vet vi at de er intelligente, sosiale vesen, som står i fare for å bli utryddet, dersom ikke menneskers adferd og etterspørselen etter støt-tenner i Asia, blir brakt under kontroll.

 

En engasjert foredragsholder og en ditto forsamling gjorde dette til en interessant kveld, noe et oppmøte på ca 70% bærer bud om. Les mer om Petter og Joyce sitt viktige arbeid på Facebook, «ElephantVoices», og på www.elephantvoices.org.

 

Berit Reppesgård

 

Leder Informasjonskomiteen

Sandefjord Øst Rotaryklubb

Mobil 95224207